Forrás: pixabay:all-757447__180

Mihez kezdj, hogy rátalálj?

Hogyan segíti a célok kitűzése a pártalálást?

“Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Seneca)

A párkeresésben is alapvető a sikerhez, hogy legyenek világosan megfogalmazott célok.
Annak idején Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere még azt énekelte a mikrofonba, hogy „Nem tudom, hogy kire várok, de ha meglátom, felismerem.” Nos, csaphat belénk ilyen villámcsapásszerűen a szerelem, de azért jó tisztában lenni azzal, hogy ez nem a leggyakoribb módja a párkapcsolat kialakulásának, és még kevésbé garancia a tartós és főleg a tartósan boldog párkapcsolatra.  Talán kevésbé romantikus, de sokkal esélyesebb módja a hosszú távra szóló kapcsolat kialakításának, ha tudjuk: kit is keresünk valójában?

Forrás: piaxabay_race-801940__180

Nagyban növeli esélyeinket, ha pontosan tudjuk, mit akarunk.

Más szóval: nagyban növeli esélyeinket, ha van egy jó tervünk arra, hogy kivel kötjük össze az életünket, ahelyett, hogy azt lesnénk: „Kivel hoz össze a sors?” A kettő között lényeges a különbség. Az első esetben tudatos döntések eredményeként kerülünk össze. Ez nagyobb esélyt ad annak, hogy a kapcsolaton belül is képesek leszünk tudatos döntéseket hozni. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy szeressük egymást, vagy akár halálosan szerelmesek legyünk egymásba. Sőt: így tudunk tovább, sokkal tovább azok lenni.

 

A második eset a passzív sodródásé, amikor abban bízunk, hogy majd csak valakit utunkba vet a sors… Tehát az irányítás már nem a mi kezünkben van. Aztán „Lesz, ami lesz!” Ez esetben, mivel a kapcsolat maga is ad hoc alakult ki, nagyobb az esélye, hogy a működése is ilyen lesz. Esetleges. És ez, bizony, nagyon gyenge zálog a hosszú távon boldog párkapcsolatra.
Jó tehát, ha van egy tervünk, ami tartalmazza a céljainkat: kit is keresünk?

Már csak azt kéne tudni, hogyan is kéne kitűzni és megfogalmazni azt a bizonyos célt.
Más szóval azt: milyen a jó célkitűzés?

Milyen a jól megfogalmazott cél?

Először is: mindig pozitív megfogalmazásban szerepel. Vagyis nem arról beszél, hogy mit akarunk elkerülni, nem arról, hogy mit nem akarunk, hanem arról, hogy mit akarunk elérni. Az energiák is ebbe az irányba fognak koncentrálódni. Meg hát, képzeld el, szegény Jó tündért, aki teljesíteni akarja a kívánságodat. Mit kezdjen azzal, hogy ne legyen  … ? Ezer dolgot kéne kizárni. Nem egyszerűbb meghatározni a sok kizárás helyett, azt, amilyennek viszont szeretnéd? Ez sem egyetlen dolog lesz, de még mindig rövidebb lista, mint az összes kizáró tényező felsorolása. És, ha megvan: már erre fognak kiélesedni az érzékeid. Nem arra, hogy milyen ne legyen. Ha ez utóbbit tennéd, mindenkit észrevennél, aki olyan, amilyennek te nem akarod, hogy legyen. De neked arra van szükséged, hogy azt lásd meg, amilyen legyen.

Határozd meg tehát azt.

SMART célok: sokkal nagyobb a haszna, mint a terjedelme

SMART célok: sokkal nagyobb a haszna, mint a terjedelme

A jó célkitűzés eszközei az úgynevezett az ún. SMART célok. Ez az angol kezdőbetűkből összeálló betűszó segít abban, hogy valóban legnagyobb kedvencünket találhassuk meg. A SMART szerint a jó cél a következő kritériumoknak felel meg:

  • Specific, vagyis specifikus, konkrét
  • Measurable, vagyis mérhető
  • Achievable, vagyis elérhető (annak, aki kitűzte maga elé!)
  • Relevant, vagyis Lényegi / releváns
  • Time-band, vagyis Határidővel ellátott.

 

Hamarosan szó lesz arról, hogy mit jelentenek részletesen az egyes ismérvek, különös tekintettel arra, hogy ezt az egészet pártalálás segédeszközéül szánjuk, és nem egy vállalati projekt megvalósítására. Addig még egy nagyon fontos tudnivaló, amit a legtöbben elfelejtenek: a le nem írt cél nem (SMART) cél! Ugye, tudjuk: szó elszáll, az írás megmarad. Ugye, azt nem szeretnéd, ha a párkapcsolatod is elszállna. A leírt gondolat másnap is elolvasható, harmadnap is… Bizonyára a pároddal, a párkapcsolatoddal kapcsolatban is azt szeretnéd, ha megmaradna másnap, harmadnap is, éveken, évtizedeken át. Míg a halál el nem választ.

Írd le!

Írd le, milyen kapcsolatot szeretnél, és kit keresel hozzá!

Írd le, milyen kapcsolatot szeretnél, és kit keresel hozzá!

Tehát: ha komolyan gondolod a pártalálást, és nem csak keresgélni akarsz nyakra-főre, akkor ülj neki, és írd le, mit is szeretnél tulajdonképpen a kapcsolattól. Nem azt, hogy milyen párt keresel, hanem azt, hogy milyen kapcsolatot akarsz. Azután ehhez kezdjél párt keresni. Azt is érdemes leírni, hogy milyet. Ez a minimális első lépés ahhoz, hogy tudatos párkeresésről beszélhessünk. Először neked kell tudnod, hogy mit keresel, mit akarsz. A többi ezután jön.Ha párkapcsolatban élsz, azt kell leírnod, hogy mik a céljaid a kapcsolatban. Azután ezt össze kell hangolnotok a pároddal. Akár kapcsolatban élsz, akár nem, próbáld ki! Hamarosan látni fogod, hogy óriási a különbség, ha van célod, ahhoz képest, ha nincs.

Akinek van célja, elérheti. De akinek nincs?!